Kategóriák
alapanyag élelmiszer főzés mentes ételek szószok

A tabdi szószos ember nyomában

Először 2018-ban, a Pasarét Bisztró (illetve a Budai Péter által gardírozott szép emlékű egykori Matteo) kerthelyiségében találkoztam a mindenféle erősségre hangolt csilis és nem csilis szószokkal. Nem is tudtam ellenállni, és az indokoltnál messze nagyobb összegben vásároltam mindenféléket a Gourmet and Delicious kínálatából. Idén, amikor a Nánási úti termelői piacon ráakadtam, már sokkal higgadtabban tudtam válogatni, és újabb ízekre rákanyarodni Varga Szabolcs kínálatából.

Amit a startupok kapcsán mondanak a befektetők, az szerintem a termelőkre is igaz, akik a piacon tényleg a saját portékájukat adják el: nem feltétlenül csak a termék miatt vásárolunk, hanem egy kicsit az ember miatt is, aki kínálja. Ez Varga Szabolcs esetében, véleményem szerint egyértelműen ösztönző dimenzió. Ha találkoztál már kedélyes, türelmes és pozitív kisugárzású fickóval, ő az. Már csak ezért is érdemes vele összefutni a szószok mellett, ha megtehetjük. Eme örömteli tényező nyugtázásával már örömmel pattinthatjuk föl a szószos fedőket. Nézzük a kínálat kapcsán az élményeket.

Hétfejű sárkány

Ezt a csatnit a színe miatt vettem meg elsősorban. Plusz mert van egy olyan alaptézisem, hogy amiben curry van, az nem lehet rossz.

Az alma, curry, gyömbér, mustár, chili elegye játékos, és pont annyira csípős a csilitől és a fűszerektől, hogy annak is oda lehet tenni a tányérra vagy az asztalra, aki nem szereti csípőset. Nekem változó volt a hozzá fűződő viszonyom, mert volt, hogy nyers zöldségeket vagy virslit is szívesen mártogattam bele, de volt, hogy túl édesnek éreztem még pácba keverni is. Ez nyilvánvaló saját ízlés, ugyanakkor a pikáns dinamikát szinte minden kajához tudja hozni.

Drakula csókja

A csípős szószok és ízesítők tekintetében van egy saját fogalmi rendszerem, aminek egyik, az alsó végén van az erősen megborsozott káposztás tészta, a másikon a bogyiszlói paprikából főzőtt lecsó. A középső tartományban vannak az orientális fűszerezésű csípős ételek, amikre az “intelligensen csípős” kifejezést használom. Ennek decens szegmensébe került ez az édes-csípős szósz.

A Drakula csókja annyira passzol a grillezett, vaslapon sült húsokhoz, hogy most magam elé képzelem a kedvenc hentesem előre pácolt húsos tarja szeleteit magas hőmérsékleten jól odapirítva, amint beletunkolom ebbe a mézes-csilis-fokhagymás krémbe: a számba helyezem, és az ízlelőbimbóim által a gasztronómiai megdicsőülés katartikus állapotába kerülök. Tart ez, amíg a hús tart, de az adott napot biztosan megkoronázza. Tepsiben sült, ropogós bőrű csirkecombbal ugyanez a hatás. Mindenki süssön húst és kenje rá ezt, zsoltárokat ír utána a tabdi kencekészítőhöz.

Hamburgerszósz

Ennek a szósznak megismerése kapcsán tudatosult bennem, hogy van még elmaradásom a burgerek világának megértésében. Nekem jelenleg a chipotle majonéz jelenti az ideális szószt hambihoz, viszont a vizsgált krémünk uborkás-kapros zamata sült halhoz és salátához is stimmelt. Igazán lágy, nem tolakodó, de jól azonosítható karakter.

Karibi szósz

Kétezerhuszonegy kedvenc szósza. Telitalálat a csípőssége. Jó arányokkal kapcsolódik hozzá a karamellás és a citrusos felhang az összetevőkből: mustár, Habanero, Moruga scorpio chili, karamelizált barnacukor, balzsamecet, virágméz, lime.

Olyan összetett az ízvilága, hogy kísérletező kedvűeknek érdemes egy kicsi adagot az ujjukról megenni és a lenyelését követően enyhén nyitott szájjal átszellőztetni a szájüreget, orrüreget. A balzsamecet is felbukkan, mézes édesességgel és a habaneroval.

Liquid Onion

Ez a szósz felidézi bennem az élményt nagyjából tíz esztendővel ezelőttről, amikor a cékla nevű növényt, amit addig kizárólag savanyúságként ismertem, szuvidálva fogyasztottam el köretként. “Ez ilyen is tud lenni?’- jellegű rádöbbenés uralkodott el akkor rajtam, ahogy a folyékony hagyma kapcsán is.

A termék készítés során használt borok zamatát ugyan nem sikerült azonosítanom, de egyfajta teltséget igen, amivel együtt a szósz a hagyma minden jó tulajdonságát felvonultatja szerintem. Ahol hagymát használunk a főzéshez, ott ez is bevethető. Akár hagymalekvárral együtt is, de bizonyos kajáknál ki is tudja váltani. Hagymaalapú raguknál karakteressé tudja tenni a végső ízvilágot.

Bonus track: Pikáns savanyúság

Kúra jelleggel vagyok savanyúság fogyasztó és akkor ugyanazt a két-három változatot eszem: gyöngyhagyma, apró uborka és csalamádé. Ehhez a szentháromsághoz kapcsolódtam ezzel a zöldpaprikás “vegyes vágottal”. A megszokottól eltérő ízt hozott, kevésbé a csípőssége, mint inkább a nem édes, inkább natúr, némileg kesernyés, savanyú íz fogott meg. A csípősség egy-két falat kivételével inkább másodlagos zamat. Savanyított ecetes almapaprikát kedvelőknek spektrumtágító, csalamádét kedvelőknek szinte kötelező.

Összefoglalásként pár általános gondolat. A Gourmet & Deliciuos termékeiben érzem a koncepciót, a törődést és a kipróbáltságot, ha van ilyen szó. A mostani poszt kapcsán ráfókuszáltam a füstös jalapeno szószra és a habaneros mustárra. Mindig van tér a fejlődésre, amiben a G&D termékei jó partnerek lehetnek.

Fotók forrása: a cég weboldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.