Kategóriák
Balaton étterem

Éttermezés Covid után – Révfülöp: Bistro 71 és Gomba Étterem, 2021 Nyár

Az idei nyáron, előre megfontolt szándékkal, hosszabb időszakot töltöttem a Balcsinál, egészen pontosan Révfülöpön és mélyebben sikerült megismernem a helyi lehetőségeket, ezen belül is a frissen nyílt specialty kávézót, a remek hentest, a központi gazdaboltot és olyan minőségű éttermeket, amikre nem hogy Révfülöpön, de még a Balaton sokkal központibb helyein sem számítanék.

A közös weboldalból éles elmével azt következtettem ki, hogy a Bistro 71 és a Gomba étterem egy tulajdonos birtokában van, így értelemszerűen ugyanabban a minőségben reménykedve mentünk el vacsorázni mindkét helyre.

Bistro 71

Fotó az étterem facebook oldaláról

Az északi part autós városnéző főútjáról elnevezett kis étterem valóban az út mellett található és a fedett, nyáron nyitott külső téren (terasz?) leülve nem volt zavaró az autók zaja, talán a nem túl nagy sebesség miatt.

Egésznapos kirándulás után érkeztünk estebédre 5 óra magasságában, meg is kellett nyugtatnom fáradt apai testemet egy korsó sörrel és egy unicummal, hogy a jól hangzó kínálatból optimálisan tudjak rendelni.

Sült paprikakrém mozzarellagolyóval

A sült paprika ízét nagyon szeretem, így lecsaptam az aktuális ajánlatra, ami egy csészényi adagban érkezett és még a leveseket nem szerető fiamnak is bejött, nem véletlenül: flikk-flakktól mentes édeskés paprika íz, teljesen adta a sült karaktert, nem volt túllazítva tejszínnel és a mozzarella illeszkedett hozzá betétként. Külön stimmelt, hogy jól időzítve raktál bele, nem a hűtőből kivéve, nem volt hidegebb, mint a leves és nem is hűtötte le.

Húsleves borjú májgombóccal

Gyerekkorom nagyon kedvence volt a májgaluska és ennek egy korszerű változatát kaptuk, tésztával, jó ízű hús alaplével és a zöldségek állaga is jó volt. Ezt a lányom el is tüntette, mire kettőt gondoltam.

Carbonara

Egy tejszínes, már az eredeti olasz sajtos-tojásos sugóról a krémesebb, kontintentálisra módosított sonkás feltétet kaptunk. A kislányom óriási paszta rajongó, magában a tésztát is bírja enni, szóval a siker nagy volt, a leves után az adag is, de ette másnap reggelire is, gond nélkül. A spagetti is al dentére volt főzve, korrekt volt az összeállítás.

Rántott csirke

A tisztesség kedvéért említem a rántott húst is, hasábbal, mert a fiú gyermekem azt választotta, meg is ette a nagy részét, hibátlan volt a maga nemében.

Vadas marhaszegy

A másik nagy kedvencem a vadas és a szépen megfőzött marhaszegy darabok pedánsan elkészített, selymes vadas mártásban kerültek elém a füles, zománcos serpenyőben. A pirított zsemlegombóc is patent volt mellé. Gyerekek is kóstolták, nyilván a gombóc a mártással bejött nekik, de nem kaptak sokat, nehogy nekem ne jusson elég. Rosszulétig evős fajta. Házikoszt a javából, minden molekuláját eltüntettem.

Gomba Étterem

A “Révfülöpöm ennék” gasztrocsoport szezonális éttermébe (a borítófotón látható) is vacsorázni mentünk. A hely igen hangulatos, annak ellenére, hogy nagyüzemi tempóban zajlik az étkeztetés, az étterem központi elhelyezkedés (Révfülöp, Balatonparti sétány és móló találkozása a központba vezető úttal).

A hely feltérképezésére még további alkalmakat kell beiktatnom, mivel ezen alkalomkor a gyerekek ismét a hús leves – rántott hús pároson mozogtak, amiben ismét nem találtam kivetni valót. Ők sem.

Ugyanakkor a harcsapaprikásról meg kell emlékezzek, mert – hasonlóan a vadashoz – hozzáértő szakács keze alól került ki és az alapanyag is korrekt ízű, állagú halhús volt. A paprikás szósza jó sűrű, tunkolós, testet megmelengető verzió. Hozzá egy kézzel gyúrt mácsik tészta volt a köret, amit a kínálatban több ételhez is párosítottak. Én korábban még nem ettem, rendben volt, felért egy házi nokedlivel.

Szerettem a Gomba alakú épületrészben lévő bokszban ülni, nézni a látványkonyhát, elmélázni az étel és az ital fölött a tóparti nyaralás nyugalmáról, mosolyogni a szomszéd játszótéren bandázó gyerekeken és így tovább. A pincérek kedvesek, lazák és figyelmesek voltak. A gyerekek kaptak színezőt, színes ceruzát, szóval az üres időszakok kitöltése is megoldott.

Összességében a két hely messze a balatonparti átlag fölött teljesít, fine dining jellegű fogásokkal és a házias, megszokott ételekkel, plusz pizzával. A Bistro 71 egész évben nyitva, így a kihalt, téli utazások során egy ebédre is remek megálló. Ha pedig nyáron a környéken járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki egyiket sem. Főszezonban foglalás szükséges lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.