főzés, kacsa, lassúfőző, magyar konyha, mentes ételek, recept

Lassan főzött kacsazúza (ragu)

A hagyományosnak tekinhető, levesben főtt csirkezúza mentén eltelt évtizedek után valahol a 30-as éveim első felében jött szembe liba- és kacsazúza, aminek rajongója lettem.

A közelmúltban elővett lassúfőzőmmel tettem egy próbát, mert nem volt időm főzőcskézni és a tapasztalataimat, meg a jó alapanyagokat siker koronázta.

Miből lett

  • fél kiló kacsazúza
  • 5 fej közepes vöröshagyma
  • 1 fej közepes lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egy nyomat gulyáskrém
  • Poco Loco Fajita fűszerkeverék (paprika, fokhagyma, fekete bors, koriander, kurkuma, görögszéna, cayenne bors, kömény, édeskömény, vöröshagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring)
  • őrölt fűszerkömény
  • füstölt őrölt, csemege pirospaprika
  • egy füstölt libacomb

Hogyan lett

  • A zúzát jól megmostam, elfeleztem és a húsos tömböket két-három részre vágtam
  • A lassúfőzőt magas fokozaton bekapcsoltam, beletettem két evőkanálnyi mangalicazsírt, hogy a fölmelegedéssel együtt olvadjon el jó
  • Az apróra vágott vöröshagymát, lilahagymát és a fokhagymát beletettem a lassúfőzőbe amikor a zsíradék elolvadt, egyből rátettem minden fűszert, a sót és a gulyáskrémet is
  • Fedő alatt egy órán keresztül hagytam magas fokozaton párolódni
  • Egy óra elteltével beletettem a zúzát, összekevertem a fűszeres hagymával, belerejtettem a füstölt libacombot, levettem alacsony fokozatra és elmentem otthonról 4-5 órára
  • Hazaérkezésemre a zúza és a comb is megpuhult jól, közepesen sűrű szaftja lett. Sósságon nem kellett igazítani.
  • Gluténmentes penne tésztával és savanyúval, kvázi pörköltként ettem meg.