A hagyományosnak tekinhető, levesben főtt csirkezúza mentén eltelt évtizedek után valahol a 30-as éveim első felében jött szembe liba- és kacsazúza, aminek rajongója lettem.
A közelmúltban elővett lassúfőzőmmel tettem egy próbát, mert nem volt időm főzőcskézni és a tapasztalataimat, meg a jó alapanyagokat siker koronázta.
Miből lett
- fél kiló kacsazúza
- 5 fej közepes vöröshagyma
- 1 fej közepes lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egy nyomat gulyáskrém
- Poco Loco Fajita fűszerkeverék (paprika, fokhagyma, fekete bors, koriander, kurkuma, görögszéna, cayenne bors, kömény, édeskömény, vöröshagyma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring)
- őrölt fűszerkömény
- füstölt őrölt, csemege pirospaprika
- egy füstölt libacomb







Hogyan lett
- A zúzát jól megmostam, elfeleztem és a húsos tömböket két-három részre vágtam
- A lassúfőzőt magas fokozaton bekapcsoltam, beletettem két evőkanálnyi mangalicazsírt, hogy a fölmelegedéssel együtt olvadjon el jó
- Az apróra vágott vöröshagymát, lilahagymát és a fokhagymát beletettem a lassúfőzőbe amikor a zsíradék elolvadt, egyből rátettem minden fűszert, a sót és a gulyáskrémet is
- Fedő alatt egy órán keresztül hagytam magas fokozaton párolódni
- Egy óra elteltével beletettem a zúzát, összekevertem a fűszeres hagymával, belerejtettem a füstölt libacombot, levettem alacsony fokozatra és elmentem otthonról 4-5 órára
- Hazaérkezésemre a zúza és a comb is megpuhult jól, közepesen sűrű szaftja lett. Sósságon nem kellett igazítani.
- Gluténmentes penne tésztával és savanyúval, kvázi pörköltként ettem meg.